Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΜΑΘΗΜΑ 7ο: Ντρίπλα

ΓΕΝΙΚΑ
Αναμφισβήτητα είναι ένα από τα θεαματικότερα στοιχεία τεχνικής και επιδεξιότητας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να σπάσει το στενό μαρκάρισμα (man to man) μιας καλά οργανωμένης άμυνας.
Για το λόγο αυτό κάθε προπονητής προσπαθεί να βελτιώσει στο μεγαλύτερο βαθμό την ικανότητα αυτή. Χρειάζεται όμως σωστή μέθοδος, κατάλληλες ασκήσεις και ανάλογη καθοδήγηση για να αντιληφθούν οι ποδοσφαιριστές ΓΙΑΤΙ, ΠΩΣ, ΠΟΤΕ και ΠΟΥ επιβάλλεται να ντριπλάρουν.

ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ (ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ)
Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να ελέγχει (κοντρολάρει) την μπάλα σε σωστή απόσταση και να την καλύπτει με το σώμα του.
Να βρίσκεται σε καλή ισορροπία και να έχει πλήρη ετοιμότητα και οξύνοια για να μπορεί να ντριπλάρει όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν ξαφνικά - γρήγορα και σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Συνεχή έλεγχο της κατάστασης του παιχνιδιού, θέση αντιπάλων και μετακίνηση συμπαικτών.
Τρέχοντας με την μπάλα να κοιτάζει μπροστά και όχι κάτω, για να βλέπει αν υπάρχουν πιθανότητες θετικής μεταβίβασης ή ευκαιρία να πραγματοποιήσει σουτ.
Όταν πλησιάζει τον αντίπαλο να πραγματοποιεί φυσικές προσποιήσεις για να τον αναγκάσει να χάσει την ισορροπία του π.χ. με το κεφάλι: κοιτάζει παραπλανητικά για να μεταβιβάσει δεξιά και φεύγει αριστερά, με τους ώμους: ότι θα κινηθεί προς μια κατεύθυνση και φεύγει αντίθετα, με την μπάλα: αλλάζει την μπάλα στα πόδια δεξιό- αριστερό, εσωτερικό - εξωτερικό, με τη μέση και τα γόνατα: ρίχνει το σώμα αριστερά - δεξιά.
Να εκτελεί την ντρίπλα την κατάλληλη στιγμή (όταν ο αντίπαλος κάνει την πρώτη κίνηση) και από την κατάλληλη απόσταση. Αν γίνει πολύ νωρίς, ο αντίπαλος θα προλάβει να γυρίσει, αν γίνει πολύ αργά ο αντίπαλος θα αντιληφθεί την πρόθεση.

  Η Ντρίπλα στο αμυντικό τρίτο του γηπέδου πρέπει να αποφεύγεται, στο χώρο του κέντρου εκτελείται όταν είναι απαραίτητη και στον επιθετικό χώρο, δηλ. γύρω και μέσα στη μεγάλη περιοχή επιβάλλεται, ειδικά όταν ο αντίπαλος βρίσκεται χωρίς κάλυψη και δεν βγαίνει αντίπαλος για τη μπάλα.

Η ΝΤΡΙΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
Του τόπου που πραγματοποιείται (μικρή κοφτή και γρήγορηκοντά στο τέρμα, μεγάλη στο κέντρο, συχνά πολύ μεγάλη σε ελεύθερο χώρο).
Της πυκνότητας, της θέσης, των φυσικών και τεχνικών προσόντων του αντιπάλου.
Των προσόντων του ίδιου του ντριπλαδόρου.
Του επιδιωκόμενου στόχο

Ματθαίος Σκούρας
Διπλωματούχος Προπονητής Ποδοσφαίρου
Μέλος Συνδέσμου Προπονητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου