Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ελλάδα - Καναδάς 1-0. Τι μπορεί να πετύχει η ανανεωμένη.. Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου.

Με πολύ ωραίο γκολ του MVP της αναμέτρησης, Γιάννη Φετφατζίδη η Εθνική Ελλάδος, νίκησε στο φιλικό τον Καναδά με 1-0, στο AEL FC Arena της Λάρισας.
Πριν την έναρξη του ματς βραβεύθηκε ο Οτο Ρεχάγκελ για την προσφορά του που αποθεώθηκε από τους φίλους της Εθνικής. 
ΟΤΟ, σε ευχαριστούμε που μας ανέβασες στην κορυφή του Ολύμπου!!!.



Όπως φαίνεται από την σύνθεση της Εθνικής, ο ομοσπονδιακός προπονητής, .Φερνάντο Σάντος, συνεχίζει με μεγάλη πίστη την εμπέδωση της επιχειρούμενης πλήρους ανανέωσης του εθνικού συγκροτήματος δίδοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε νέους παίχτες οι οποίοι κατά κοινή ομολογία αποτελούν ότι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο την παρούσα περίοδο και οι οποίοι θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον για 6-10 χρόνια καθώς θα κληθούν να οδηγήσουν την ομάδα σε νέες επιτυχίες.
Σύνθεση Εθνικής Ελλάδος:Σηφάκης/46' Χαλκιάς, Τοροσίδης/46' Βύντρα, Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Καραγκούνης, Νίνης, Κατσουράνης/46' Καφές, Σαλπιγγίδης/46' Μήτρογλου/ 69' Γεωργιάδης, Φετφατζίδης, Λυμπερόπουλος/61' Κονέ.

Γενικά η Εθνική Ομάδα ήταν καλύτερη στο β΄ ημίχρονο, όταν χρησιμοποιήθηκε το νέο "αίμα" (εκτός του Καφέ), με αποτέλεσμα να χάσει κάποιες καλές ευκαιρίες και τελικά να πετύχει ένα πολύ ωραίο γκολ και να δώσει ελπίδες σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους, ότι μπορεί η νέα Εθνική να συνεχίσει με επιτυχία την μεγάλη / ασύλληπτη παρακαταθήκη της παλαιάς φουρνιάς του Euro 2004!!!
Με δύναμη και πολύ φρεσκάδα στην Άμυνα, (Τοροσίδης/46' Βύντρα, Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος, Μόρας) και άριστους τερματοφύλακες συνέχισε πιστά την πάγια τακτική να κρατάει το... μηδέν στην άμυνα και να χτυπάει με αντεπιθέσεις με κάθετες μπαλιές ή σέντρες του Νίνη και των πεοωθημένων κατά τακτά διαστήματα δυναμικών ακραίων μπακ (Τζαβέλα, Τοροσίδη), γεγονός που της αποφέρει μικρά σκορ και γενικά λίγα γκολ.   Είναι χαρακτηριστικό πως έχει να βάλει πάνω από δύο γκολ από το παιχνίδι με την Λετονία στις τον Οκτώβριο του 2009!!!
Παρά την νίκη, λίγο κριτική / γκρίνια νομίζω ότι δεν βλάπει..
Η Άμυνα, όπως προανέφερα έχει ανανεωθεί πλήρως και πίσω από τους νεαρούς αξιόλογους κεντρικούς αμυντικούς υπάρχει ο Παπαδόπουλος και ένα πολύ μεγάλο ταλέντο ο Σιόβας, ο οποίος κατά την άποψή μου θα διαπρέψει στο εγγύς μέλλον.. στο αριστερό άκρο υπάρχει βέβαια ο Σπυρόπουλος (αλλά θα πρέπει να προσεχθεί και ο Κοντοέ του Πανιωνίου) και στο δεξιό  Μανιάτης σε περίπτωση προώθησης του Τοροσίδη στ κέντρο.
Στο κέντρο τα πράγματα θυμίζουν αρκετά τέλος εποχής Ρεχάγκελ με τους Καραγκούνη και Κατσουράνη / Καφέ να μη μπορούν... να ακολουθήσουν το ρυθμό της "πιτσιρικαρίας", και θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά να κάνουν στην άκρη για τους Νίνη, Φετφαντζίδη, Γεωργιάδη, Σαμαρά κλπ...χαρακτηριστική η φράση speaker του αγώνα ...Ο Καραγκούνης δείχνει να βρίσκεται σε άλλο γήπεδο του ) 
Το ίδιο ισχύει και για τον Λύμπε στην επίθεση... αυτοί θα πρέπει για λίγο καιρό ακόμη να έχουν μικρή συμμετοχή όταν οι συνθήκες ορισμένων παιχνιδιών το απαιτούν..
Ο Κώστας Μήτρογλου, θα μπορούσε να είναι ο σκόρερ της Εθνικής, αν οι προπονητές του τον εκπαίδευαν περισσότερο για απόκτηση τεχνικής επιδεξιότητας, καλής κίνησης στο χώρο και σωστής τοποθέτησης / ενέργειας στην αντίπαλη περιοχή... 
Μία επαφή με τον Φάνη Γκέκα για επανάκληση του, μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να προσφέρει στην επίθεση
Όσον αφορά την τακτική θα ήθελα να συστήσω μεγαλύτερη προσοχή στην κάλυψη κατά την άμυνα και σωστή εφαρμογή της αρχής της Αριθμητικής Υπεροχής. 
Φερναντο,
.  βάλε 1-2 επιθετικούς στο κέντρο του γηπέδου για να κρατάς 3-4 αντιπάλους αμυντικούς.. (έλεος ο Λυμπε να αμύνεται στην μεγάλη περιοχή μας!!!) για να έχεις να αντιμετωπίσεις 6 μόνο στην περιοχή σου και επιπλέον να μη δίνεις στον αντίπαλο δεύτερη ευκαιρία επίθεσης, καθώς οι προωθημένοι αμυντικοί του σίγουρα θα έπαιρναν το τόπι μετά την απόκρουση των αμυντικών σου!!! 
.  μάθε τα Ελληνόπουλα να εκτελούν πλάγιο.. όχι στο κεφάλι ή το στήθος του "μαρκαρισμένου" συμπαίκτη..... τι να την κάνει εκεί ο άμοιρος!!!   Όταν οι συμπαίκτες μας είναι "μαρκαρισμένοι" το πλάγιο προς τα πίσω σε συμπαίκτη με μέτωπο προς την αντίπαλη περιοχή για να έχει ευχέρεια σωστής μεταβίβασης.
Συμπερασματικά η Εθνική, με πλήρη και προσεκτική  ανανέωση, σκληρή δουλειά για βελτίωση της τεχνικής επιδεξιότητας των ποδοσφαιριστών (για να προσφέρουν και θέαμα) και καλύτερη εφαρμογή των Αρχών Ποδοσφαίρου, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ώστε να κατορθώσει να αντεπεξέλθει σε δύσκολες καταστάσεις απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους και να προκριθεί στα τελικά του Euro 2012!!!


Ματθαίος Γρ. Σκούρας
Διπλωματούχος Προπονητής 
Συνδέσμου Ανατολικής Αττικής